Сучасні елеватори

220
Сучасні елеватори

Сучасні елеваториЕлеватори, на відміну від зерноскладів, займаючи значно менші площі, мають вертикальні ємкості для зерна у вигляді силосних корпусів, схожих в плані на бджолині стільники. Елеватори оснащені повним комплексом обладнання та інших об’єктів, необхідних для виконання приймання, оброблення (очищення, сушіння, знезараження), обліку, зберігання та відпуску (відвантаження) зерна різних культур. У цих зерносховищах завдяки максимальному використанню властивості сипучості зерна здійснюються всі необхідні операції повністю механізованим способом. Сучасні елеватори мають високий рівень автоматизації, для роботи на них вимагається мінімальна чисельність виробничого персоналу.
Елеватори спочатку будували з дерева та цегли. Для зберігання зерна це прекрасні матеріали. Доречі продажа элеваторов в Україні дуже прибуткова та перспективна справа, однак компаній які будують сучасні єлеватори не так багато. Однак перший — горючий, а другий — надзвичайно трудомісткий, і з середини ХХ ст. для спорудження елеваторів став застосовуватися виключно залізобетон, який займає місце за технічним рівнем займають металеві силосні комплекси. В них забезпечуються збереження зерна, його захист від зовнішнього середовища, вони оснащені установками для активного вентилювання і контролю температури зерна. Недоліки порівняно з елеваторами: менш досконала механізація вивантаження зерна з силосів з плоскими днищами, необхідність частих антикорозійних покриттів із-за загрози корозії стін і інших деталей, більш низька довговічність. Як недолік ЗМСК відзначають також збільшення пошкоджуваності зерна при переміщенні зернових мас за рахунок застосування виключно ланцюгових конвеєрів.
Надійне і тривале зберігання мільйонів тонн зерна — справа клопітка і трудомістка. Вирощений урожай в силу біологічної природи зернових культур, щоб уникнути псування та втрат необхідно прибрати в стислі терміни і в залежності від стану зерна та насіння потрібно високими темпами провести їх післязбиральну обробку. Слід зазначити, що в Україні більше половини врожаю зерна потребує негайної (2-5 діб) обробці, основні втрати його відбуваються на етапах збирання і післязбиральної обробки. В окремі роки в багатьох господарствах і регіонах вони сягали 10% обсягу зібраного врожаю